2013/10/05

自雇人士需缴社险



从报章新闻看到《自僱人士繳社險‧2015年前全面落實》,歪歪是很高兴的。

因为歪歪属于自雇人士,目前只有个人保险,没有社险,所以想为自己也购买社险。

个人保险是赔偿一笔保额给投保人或受益人。

社会保险的好处,就是保护投保人,也保护投保人的父母,伴侣和孩子。

歪歪发了email给Perkeso, 想要知道自雇人士要如何自己投社险。

可惜,Perkeso的回复是自雇人士还是不能投社险。

Cik Wong

Maaf pekerja sendiri maseh belum boleh berdaftar dengan PERKESO 
Buat masa ini tiada Skim "Self Employed" dilaksanakan oleh PERKESO.

Sekira syarikat puan SDN Bhd maka puan adalah seorang Pekerja tapi kalau sole proprietorship maka puan bukan seorang pekerja
Sekian

PERKESO



现在只好耐心等待了:)


也许你也有兴趣阅读以下文章;

你有社会险的保障吗?

没保险也要有社会险

社會保险知多少 - Perkeso

对生命的弃权-他会笑了

精明消费在Tesco

没有评论:

发表评论